BAL HAKKINDA

Bal Nedir?

Bal, arıların çiçek nektarlarını bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra kendine özgü maddeler karıştırarak değişikliğe uğratıp bal peteklerine depoladıkları tatlı maddedir.

Arılar Balı Nasıl Üretiyor?

Bitkilerden topladıkları nektar ve salgılardan bal yapan arıların 20 milyon yıldır bal ürettiği bilinmektedir.
Bal arılarından oluşan bir kolonide bir ana arı, on binlerce işçi arı ve yüzlerce erkek arı bulunur. Bunlar bir kovan içerisinde birlikte yaşarlar.   Bal arısı kolonisi tüm faaliyetlerini, kovan içerisinde, kendi vücudundan salgıladığı balmumu ile oluşturduğu peteklerde yürütür.

Balı Arılardan Nasıl Alıyoruz?

Arıların bitkilerden topladıkları nektar ve salgılardan ürettikleri balı kovanlara getirirler. Kovanlardaki çerçevede bulunan petek gözlerinin 3/2 ü sırlandığında hasat yapılır.
Ballı petekler tütsü yardımıyla arılardan ayrılarak çadıra alınır. Sırlı gözlerin üzerleri açılarak santrifüj makinesine alınır. Orda ballar petekten ayrılır ve dinlenme kazanına konur. 24 saat bekletildikten sonra saklanmak üzere tenekelere konur ve depoya alınır.

ZEBA Balı Tüketiciye Nasıl Ulaşıyor?

Yöresel marka olan ZEBA, Seferihisar yöresinde pazar satışı ile tüketiciye ulaştırılır. Ulamışta bulunan dolum tesisinde çift cidarlı kazanlarda 50 dereceye kadar ısıtılıp krom süzgeçlerden süzülür. Dinlendikten sonra cam kavanozlara hijyenik ortamda doldurulur. Etiketlenerek tüketiciye ulaşmak üzere pazar tezgâhında yerini alır.